Alles wat je hebt kun je investeren en dat hoeft je niets te kosten Copy

Bij ondernemen gaat het altijd om twee dingen; investeren en ontvangen. Je doel is om altijd meer te ontvangen dan dat je investeert. Nou is het goed om eens te kijken naar wat investeren eigenlijk betekent, want investeren kan op meer manieren dan we vaak denken. Bij investeren denken we al snel aan investeren met geld. Dat kan natuurlijk, maar er zijn ook andere manieren.

Investeren kun je doen met geld, maar ook met tijd.

Beiden zijn vervolgens weer op verschillende manieren te doen. Wat je terug ontvangt na je investering is afhankelijk van wat je investeert.

Dus, wat jij ontvangt is afhankelijk van wat je investeert. Als je veel investeert kun je ervan uitgaan dat je veel zult terug ontvangen. Automatisch betekent dit dat wanneer je niet veel investeert je er niet vanuit kunt gaan dat je er veel voor terug krijgt. Wees je hier bewust van.

Vanaf nu draait alles wat je doet om tijd en geld. Als je als zzp’er online werkt is het zo dat je je financiu00eble investering relatief laag kunt houden. Je hebt weinig nodig om van start te gaan, je werk te doen en alles draaiende te houden. Je hoeft geen pand te huren, inventaris aan te schaffen of personeel te betalen. Je hebt dus een enorm voordelige positie. Het betekent wel dat als je geen geld hoeft te investeren of kunt investeren, wat geldt voor het merendeel van de startende zelfstandigen en zeker voor virtual assistants, je gaat investeren in tijd. Veel tijd.

Wat veel is is voor iedereen anders.

Een voorbeeld ter illustratie:

Je hebt er vast wel eens over gelezen, startups die miljoenen aan euro’s of dollars geu00efnvesteerd krijgen van externe partijen. Waar gaan die miljoenen euro’s naartoe? Sommige startups zijn in het begin helemaal niks meer dan alleen een hele mooie website. Dat geld, die miljoenen, wordt gestoken in zaken als strategie, planning, marketing, design, ontwikkeling, mentoren, etc.

Kijk nu eens naar jezelf. Jij als startende ondernemer bent in je eentje, maar ook jij moet je bezig moeten houden met marketing en webdesign en alle andere zaken die we net noemden. Jij moet dat alleen allemaal zelf doen.

Hoe los je dat op? Door zelf veel tijd te steken in je onderneming. Van die hele lijst aan essentiu00eble zaken moet jij in ieder geval een beetje zelf kunnen. En helaas gaat het gezegde u2018iets is beter dan nietsu2019 hier niet helemaal op. Als ondernemer ben je een professional en logischerwijs ga je voor kwaliteit. Om iets kwalitatiefs hoogwaardigs te bereiken moet je op al die vlakken iets substantieels neerzetten, iets goeds. Je moet weten waar je mee bezig bent en waarom. Je moet een doel hebben.

Als je geen of weinig geld investeert is bootstrappen een optie. Bootstrappen betekent dat je met alles wat je hebt doet wat nodig is zolang als nodig is. Totdat je succesvol bent. Bootstrappen betekent dat je keuzes maakt, dat je er helemaal voor gaat. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je misschien wel een jaar lang niet uit eten kunt of dat je niet meer elke keer een kopje koffie kunt kopen als je met de trein gaat. Misschien moet je minimaliseren, de helft van je kleren verkopen of bij je schoonmoeder gaan wonen. Of bijklussen.

Het maakt niet uit hoe je investeert, geld is niet beter dan tijd en tijd niet beter dan geld. Je investeert met wat je hebt. Dit doe je zolang als het nodig is om je droom waar te maken. Om je onderneming neer te zetten en geld te verdienen. Om precies dat te doen waar je al zo lang naar verlangt.

Je bereikt dit door keuzes te maken.

Investeren is dus erg belangrijk. De middelen waarmee je investeert zijn echter onderhevig aan veel discussie. Wat is de waarde van deze middelen? Wat betekenen ze? En hoe weet je nou hoeveel je waarvan moet investeren? We doen vaak alsof het voor iedereen hetzelfde betekent, maar dat is helemaal niet zo. Iedereen heeft hier andere ideeu00ebn over en dat is enorm interessant. We gaan hier dieper op in.