Begin een nieuw avontuur: laat de wereld zien wie je bent

Virtual assistant is een relatief nieuw beroep in Nederland en al snel zo populair dat het het beroep van de toekomst wordt genoemd. Dat is niet gek, want de voordelen van werken als en met een virtual assistant zijn voor alle betrokken partijen groot. Vraag en aanbod groeien hard. De VA is populair want niet alleen jij als VA kan je werk en je dagelijks leven precies zo vormgeven als je graag wil, ook ondernemers en bedrijven werken graag samen met een virtual assistant vanwege de flexibiliteit en vrijheid die het hen oplevert. 

Jij als VA hebt de vrijheid om alleen de werkzaamheden te doen waar je goed in bent en waar je energie van krijgt en passend bij deze werkzaamheden zoek je de voor jou geschikte klanten. Je bent dus niet overgeleverd aan wat anderen van je willen, maar je hebt zelf de touwtjes in handen. 

Door goed te kijken naar wie je bent en waar je kracht ligt kun je het meeste bijdragen aan het succes van jezelf en van anderen. Zo halen alle betrokken partijen het meeste uit de samenwerking. 

De rode draad

De boel organiseren is de rode draad die alle virtual assistants met elkaar verbindt. Je onderzoekt, plant, regelt, denkt mee, voert uit, overziet het geheel, houdt alles op de rails en levert resultaat. Je bent de aangewezen persoon waar elke drukke ondernemer en organisatie op kan leunen.

Dat betekent niet dat je alles wat er valt te organiseren ook moet kunnen of aanbieden. Virtual assistants zijn veelzijdig maar kunnen en willen natuurlijk niet alles. Je kiest dus wat voor soort VA je wil zijn.

De soort werkzaamheden

Er wordt vaak gezegd dat je als virtual assistant alles voor een ondernemer kunt regelen, behalve het brengen van die favoriete kop koffie. Tot de dag dat er een bezorgservice komt die je gloeiendhete cappuccino’s, latte macchiato’s en dubbele espresso’s bezorgd is dit waar.

Virtual assistants zijn als sidekick en organisatietalent de drijvende kracht achter elke freelancer, ondernemer, organisatie en bedrijf en bieden ondersteuning op alle mogelijke vlakken. Van personal assistance tot administratief werk en van ondersteuning bij marketing, social media, videoproductie, websites en evenementenorganisatie, tot schrijfwerk en online educatie en meer. Niet elke VA doet hetzelfde werk.

Sommige virtual assistants specialiseren zich in hele specifieke vaardigheden. Zo kun je er als VA voor kiezen om alleen social media management te doen of alles rondom bloggen bijvoorbeeld. Je kunt er ook voor kiezen om juist een allround VA te zijn, als je graag veel verschillende dingen doet. Ook zijn er VA’s die een gevarieerd takenpakket hebben en ervoor kiezen enkel binnen een specifieke branche te werken, zoals alleen voor coaches of kunstenaars bijvoorbeeld. Anderen gebruiken hun kennis en ervaring uit een eerdere studie of beroep en worden medisch virtual assistant en ondersteunen in de zorg of juridisch virtual assistant en ondersteunen advocaten bijvoorbeeld. 

Het verhaal van Maryam

“Ik heb op recepties gewerkt, als secretaresse en als personal assistant en ik heb er nooit aan getwijfeld dat regelen en ondersteunen echt in mijn bloed zit. Ik ben iemand die veel kan en veel leuk vind en als virtual assistant kan ik daar nu nog beter gehoor aan geven. Voordat ik de knoop doorhakte om als VA aan de slag te gaan had ik een vaag idee van alle mogelijkheden. Ik wist in ieder geval dat ik een goede ondersteuner en organisator was en ik had er vertrouwen in dat de opleiding me zou helpen om alle puzzelstukjes op de juiste plek te laten vallen. Wat ik echt leuk vond om te zien was dat tijdens de opleiding bleek dat ik allemaal ideeën in mijn hoofd had over wie ik ben en wie ik dacht te moeten zijn als VA. Veel daarvan bleek in de realiteit anders dan ik dacht. Ik ben echt op een andere manier naar mezelf gaan kijken en heb nu een aanbod neergezet dat goed past bij wie ik ben en waarvan ik denk dat ik anderen er het beste mee kan helpen. In de praktijk betekende dit dat ik ook nieuwe dingen heb geleerd. Werkzaamheden die me leuk leken, maar waar in mijn vorige functies helemaal geen ruimte voor was. Door de opleiding ontdekte ik dat ik nog veel meer kan en dat er veel meer mogelijk is voor mij dan ik in eerste instantie dacht. Ik heb me nog nooit zo waardevol gevoeld als nu.”

Een waslijst aan mogelijkheden

Als virtual assistant zijn je mogelijkheden eindeloos, maar waar moet je dan precies aan denken? We hebben een lijst voor je samengesteld met de meest voorkomende projecten die virtual assistants op zich nemen in een samenwerking. Je vindt het hier:

Met deze grote verscheidenheid aan mogelijkheden ligt de wereld aan je voeten. Als je daar gebruik van wil maken moet je keuzes maken. In de volgende opdracht ontdek je hoe je dat snel en simpel doet.