De haat-/liefdeverhouding met tijd en geld waar elke ondernemer mee worstelt Copy

Het is duidelijk dat tijd en geld belangrijk zijn voor een ondernemer. De meeste mensen hebben echter een haat-/liefdeverhouding met zowel tijd als geld. Te weinig tijd, genoeg geld, te weinig geld, te veel tijd. Verdien jij graag geld en geef je het graag uit? Vind je dit moeilijk? Ben je je bewust van hoe je je tijd besteedt? ‘Heb’ je er genoeg van, te veel of te weinig? Ben je bereid om tijd en geld te investeren? Hoeveel? Hoe weet je wat nodig is?

Tijd en geld lijken soms zulke vanzelfsprekende begrippen, maar als je er veel vragen bij gaat stellen kun je veel van je ideeu00ebn erover omver schoppen.

Met tijd en geld ben je continu aan het handelen. Als je geld investeert kun je er twee dingen voor terug krijgen; meer geld of tijd. Je hebt bijvoorbeeld geld geu00efnvesteerd om deze opleiding te kunnen doen, daarmee bespaar je tijd en het kan je geld opleveren. Door deze investering ben je straks goed voorbereid. Je leert alle kneepjes van het vak en straks kun je vol vertrouwen zelf geld gaan vragen voor je diensten. Het levert je ook tijd op. Tijd die je anders zou moeten investeren om alles zelf uit te zoeken en te leren. Tijd die je nu bespaard. Tijd besparen kun je zien als tijd winnen.

Zou je in plaats van geld tijd investeren dan kun je daar ook twee dingen voor terug krijgen: of geld of tijd.

Denk bijvoorbeeld aan het opzetten van een workflow (stappenplan) voor een bepaald proces, zoals alle stappen die je moet nemen als je een eerste samenwerking aangaat. Denk aan het eerste contact, het ontvangen en opslaan van bedrijfsgegevens, facturatie, administratie, informatievoorziening, etc. Iets waar we later uitgebreid mee aan de slag gaan. Bij het opzetten van zo’n workflow besteedt je eenmalig veel tijd en energie aan het ontwikkelen ervan, maar bespaar je vervolgens keer op keer die tijd en energie omdat je niet steeds hoeft na te denken over welke stappen je moet nemen. Je hebt alles vastgelegd en hoeft dus niets meer zelf te bedenken, enkel de stappen te volgen. Je investeert eenmalig met tijd en bespaart daardoor vervolgens keer op keer tijd.

Investeren met tijd kan ook geld opleveren. Je steekt nu tijd in het doen van deze opleiding en daardoor kun je straks je diensten aanbieden aan anderen in ruil voor geld.

Tijd en geld hebben altijd met elkaar te maken, ze zijn beiden onderdeel van dezelfde weegschaal. En deze weegschaal moet in balans zijn. Jouw besteding van tijd en geld moet in balans zijn.

Om 100% resultaat te bereiken moet je dus 100% investeren. Investeer je met tijd dan kun je geld besparen. Investeer je met geld dan kun je tijd kopen.

Als je je tijd en geld goed besteedt kun je grote stappen maken.