Het is geen rocket science, je kunt dit al

Hoe leg je dan contacten? Hoe ga je het gesprek aan op een natuurlijke manier?

Dit is geen rocket science, we doen het al ons hele leven lang, elke dag. We maken onszelf alleen vaak wijs dat dingen online heel anders zijn, maar dat valt wel mee.

> Als je met de hond wandelt en je komt iemand tegen, wat doe je dan? Je groet die persoon. ‘Goeiemorgen’, zeg je. Misschien voeg je er wel iets aan toe als ‘Wat een schatje is dit zeg. Ze lijkt jong, hoe oud is ze?’ Of je zegt ‘Wauw, wat een mooi beest. Wat is dit voor hond?’ Jullie raken in gesprek.

> Als je je dochter ophaalt op het kinderdagverblijf en buiten nog even staat te wachten in de kou zeg je al rillend en handenwrijvend tegen de vader naast je ‘Jeetje wat is het koud zeg, ik kan niet wachten tot de voorjaarsvakantie, we gaan dan lekker naar de zon’. ‘Haha’, zegt de vader, ‘ik vind dit weer ook niks hoor, heb altijd veel meer energie als de zon schijnt’. Waar gaan jullie naartoe?’.

> Of als je op vrijdagavond bent uitgenodigd voor een dinner party en het gesprek aan tafel gaat over een artikel dat iemand die ochtend in de krant heeft gelezen. ‘Wat? Meen je niet, heeft hij dat echt gezegd? Eikel’, zeg je misschien wel. Of ‘ik snap het niet goed, wat is nou precies het punt dat gemaakt wordt’? Of ‘ik heb een soortgelijke situatie meegemaakt, maar heb dat heel anders ervaren. Namelijk zo…’.

We praten continu met mensen die we kennen, niet goed kennen of helemaal niet kennen. Of je nou introvert bent of extrovert, je hebt gesprekken met mensen. Interactie. Je stelt vragen, geeft advies, deelt je mening en zeurt hier en daar een beetje over het weer. Dat is wat we doen als mensen, allemaal. Dat is hoe verbinding ontstaat met anderen.

Online is dat net zo. In deze voorbeelden identificeerden de mensen zich met elkaar, als hondenliefhebbers, ouders, zonaanbidders, krantenlezers, etc. Net als de persoonlijke ervaring = zakelijke les is het contact leggen met anderen ook iets dat zo eigen is en altijd aanwezig. Je hoeft helemaal niets buiten jezelf te zoeken, je weet allang hoe dit werkt.

Op social media kun je dit ook toepassen. Potentiƫle klanten identificeren zich met je en leven zich in door de dingen die je zegt en de persoon die je bent. Gewoon jezelf dus.

Klanten vinden op een persoonlijke, relaxte, authentieke manier betekent kletsen met mensen. Heel erg veel.

Bijvoorbeeld:

> Iemand deelt een artikel dat je interesse wekt en je klikt door om het te lezen. Je kunt daarna een reactie achterlaten onder het bericht en je mening delen. Weet je even niet zo goed wat je mening is? Dan kun je iets zeggen als ‘Interessant artikel zeg, heb het helemaal uitgelezen. Nadenkertje is het, ik ga deze woorden even lekker laten borrelen vandaag. Dankjewel voor het delen.’

> Ben je echt enthousiast geraakt over iemand? Klik dan door naar zijn of haar profiel en lees het door. Stuur vervolgens een persoonlijk berichtje, vertel dat je enthousiast bent en vraag of hij of zij met je wilt linken. En stel een vraag waar kan. Vragen leiden tot een gesprek.