Hoe verdien je meer geld met minder werk?

Eén van de grote voordelen van starten als zelfstandig virtual assistant is dat je enorm lage opstartkosten hebt. Je hebt weinig nodig om te starten en het meeste van wat je nodig hebt bezit je al of is gratis beschikbaar. De kosten die je wel betaald zijn minimaal. 

Elke andere zelfstandig ondernemer heeft een behoorlijk startkapitaal nodig om een kantoorruimte, inventaris, personeel e.d. te betalen. Jij als VA niet. Dit is een bijzondere positie om te hebben. Hoeveel mensen kunnen de stap naar het zelfstandig ondernemerschap nemen met zo weinig risico als jij?  

Door de minimale investering kun je vanuit elke positie starten; vanuit loondienst of uitkering, een fulltime of parttime baan, drukte of alle tijd. Wat je situatie ook is, je kunt altijd beginnen en naar je eigen omstandigheden en op je eigen tempo je pad vormgeven en creëren wat jij specifiek nodig hebt. 

Wat kost het om te starten?

Om zo snel mogelijk succesvol te starten heb je de volgende vijf dingen nodig:

 1. Een laptop
 2. Internet
 3. Een officiële inschrijving bij de KvK (Kamer van Koophandel)
 4. Specifieke vak- en ondernemerskennis uit een opleiding
 5. Online tools

Een laptop en internet heb je waarschijnlijk al, een inschrijving bij de KvK kost je eenmalig €50,- en is zo geregeld en van alle online tools die je nodig hebt is vrijwel alles gratis. Een virtual assistant opleiding helpt je om niet eerst jaren aan te klooien en zelf het wiel uit te vinden maar om je kans te vergroten snel goed betalende klanten te hebben en succesvol te zijn. 

Het verhaal van Carlijn

Toen ik mijn baan kwijtraakte schrok ik daar heel erg van, maar al snel merkte ik dat ik het eigenlijk ook al lang zat was om voor een baas te werken. Het verliezen van mijn baan bleek dus een groot cadeau, nu kon ik voor mezelf beginnen. Ik deed B. Business en binnen drie maanden had ik al meerdere klanten en verdiende ik zelfs meer dan met mijn baan in loondienst. Had ik dat maar eerder geweten. Binnen drie maanden had ik al twee betalende klanten, uit mijn eigen netwerk nota bene. Dat had ik nooit verwacht. Met deze twee klanten alleen verdiende ik meteen al €3000,- per maand. Voor één klant werk ik 5 uur per week en voor de ander 10 uur per week. Omdat ik tijdens de opleiding precies had geleerd hoe ik me professioneel kan profileren en hoe ik vanaf dag één €50,- per uur kan rekenen verdien ik nu met 15 uur per week gewoon meer geld dan eerst met mijn parttime baan. Het voelt echt zo goed. Daarnaast geniet ik er ook gewoon heel erg van dat ik niet meer vastzit aan kantoortijden en kan werken wanneer ik wil. Ik heb veel vrienden die ook zzp’er zijn en nu kunnen we regelmatig doordeweeks uitgebreid gaan lunchen en daarna blijven hangen om lekker te kletsen en ook gewoon samen te werken. Dit is nu mijn leven, het hoort er allemaal bij en die lunch is ook nog eens aftrekbaar van de belasting. Ik vind het heerlijk.”

Wat levert deze investering in jezelf je op?

Om voor jezelf te beginnen heb je opstartkosten. Gelukkig is de aantrekkelijke realiteit voor jou dat deze minimaal zijn. Maar waar je je tijd en geld ook insteekt, het belangrijkste is altijd wat je eruit haalt. Zodat je alleen investeert in iets waarvan het resultaat het je dubbel en dwars waard is.

Stel dat je er helemaal voor gaat en voor jezelf begint. Wat zou deze investering in jezelf en je toekomst je dan concreet opleveren?

 • Je verdient een zelfgekozen inkomen dat past bij jouw omstandigheden en dromen.
 • Je doet werk wat je echt leuk vindt en dat goed bij je past.
 • Je kan minder uren werken dan standaard is en er toch goed mee verdienen. 
 • Je kiest een modern vak dat past bij de tijd en dat toekomstbestendig is.
 • Je bent niet meer afhankelijk van anderen om met je dagen en je leven te kunnen doen wat jij graag wil.
 • Je bepaalt zelf hoeveel uur je werkt en op welke momenten van de dag je deze uren inzet.
 • Je zoekt zelf je klanten uit en werkt dus alleen met mensen met wie het klikt, die je respecteren en waarmee je samen aan iets moois werkt.
 • Je hebt de vrijheid om tijdens werktijd dingen te doen die nu niet mogelijk zijn, zoals boodschappen of naar de tandarts of werken vanuit een café of in het buitenland.
 • Je hoeft niet meer te doen wat er van je verwacht wordt, maar je creëert zelf wat jij denkt dat goed is.
 • Je hebt de ruimte om goed naar je lichaam te luisteren en niet over je eigen grenzen heen te gaan.
Als zelfstandig ondernemer heb je de luxe om jezelf en de mensen van wie je houdt echt voorop te zetten. Als je doet wat goed is voor jou is dat goed voor iedereen om je heen. 

Een voorbeeld

Als virtual assistant heb je maar een handjevol klanten nodig om aan jouw gewenste aantal uren per week te komen. Stel dat je €50,- per uur vraagt en 3 klanten hebt waarvoor je elk 5 uur per week werkt. In één week werk je dan 15 uur in totaal voor deze drie klanten samen. 15 werkuren keer €50,- per uur is een totaalbedrag van €750,- per week dat je omzet. En €750,- per week keer 4 weken is €3.000,- in een maand. Dat is een fantastisch bedrag op een relatief weinig aantal uren. En stel je nu eens voor wat er nog meer mogelijk is?

In de volgende opdracht ga je dat onderzoeken.