Je echte start als zzp’er begint ver voordat je alle officiële zaken regelt

Je werk en je leven inrichten on your own terms is iets waar je tegenwoordig veel over leest. Dat is niet gek, want het is relatief nieuw om zelf te beslissen waar je werkt en wanneer je werkt. Laat staan dat je kieskeurig bent over de mensen waarmee je samenwerkt. Maar het kan dus wel.

Je eigen keuzes maken, echt je eigen keuzes maken, is behoorlijk spectaculair. Ontzettend gezond ook.

Het nadeel? Het is niet makkelijk. Omdat we mensen zijn, omdat we onzeker zijn, omdat we vast zitten in patronen die we zelf niet eens altijd herkennen.   

Als je echt all the way wilt gaan en dus écht voor jezelf kiest en dingen op jouw manier wilt doen, dan ga je geheid weerstand ervaren. Zowel van jezelf als van de mensen om je heen. Je zult ook zeker tegen conventies aanlopen waarvan je moet bepalen of je ze volgt of breekt. En het breken met conventies is confronterend en dat maakt het behoorlijk lastig.

Kiezen voor jezelf is echter noodzakelijk om een goede zelfstandig VA te worden.

We gaan er later dieper op in, maar we beginnen vandaag bij de basis. Het echte begin. Die basis begint namelijk ver voordat je alle officiële zaken regelt voor het opzetten van je onderneming. Het regelen van officiële zaken, zoals een KvK inschrijving en een zakelijke rekening bijvoorbeeld, zijn namelijk helemaal niet de basis. In ieder geval niet als jij echt wat goeds op wilt zetten en vooral als je anders wilt zijn dan alle VA’s om je heen (en als je voor jezelf kiest doe je dingen per definitie anders).