Je hoeft niet naar het buitenland om locatie-onafhankelijk te werken

Als VA ben je locatie-onafhankelijk. De kans is groot dat je ineens overal om je heen artikelen en verhalen tegenkomt waarin met de term locatie-onafhankelijk werken wordt gegooid. Een mooi woord, maar wat betekent het?

De term locatie-onafhankelijk wordt vooral gebruikt in combinatie met reizen, net als de ogenschijnlijke synoniemen digital nomad of wereldburger. Alleen, reizen heeft niets te maken met locatie-onafhankelijk werken en de populaire termen digital nomad en wereldburger zijn helemaal niet synoniem voor locatie-onafhankelijk werken. Eerst eens enkele definities, volgens Thamara:

  • Een digital nomad is iemand die online een inkomen verdient en regelmatig van locatie verandert. Een digital nomad kan een vaste woonplek hebben op één locatie en daar ook belastingen en verzekeringen betalen, maar het hoeft niet (het hebben van een vaste woonplaats strookt overigens met het woord ‘nomad’, maar het merendeel van de mensen die zichzelf digital nomad noemt heeft in de praktijk een vaste woonplaats).
  • Een wereldburger is iemand die regelmatig van locatie verandert en in geen enkel land staat geregistreerd als woonachtig. Een wereldburger heeft vaak een online business, maar het hoeft niet.
  • Locatie-onafhankelijk werken betekent niet gebonden zijn aan een vaste werkplek. Iemand die locatie-onafhankelijk werkt doet dat vaak online, maar het hoeft niet. Zo kun je bijvoorbeeld ook workshops geven door heel Nederland of wereldwijd. Als je locatie-onafhankelijk bent kun je de wereld rondreizen, maar het hoeft niet. Met je laptop van je bureau naar de keukentafel of de tuinstoel verplaatsen om te werken is ook locatie-onafhankelijk. Je kunt immers overal werken.

Volgens bovenstaande definities zou je Thamara bijvoorbeeld in alle hokjes kunnen plaatsen, maar de termen digital nomad en wereldburger zul je haar nooit horen gebruiken. Niet haar ding. Maar feit is dat ze volledig online werkt. Alles wat ze nodig heeft om Blueberry Dynamic draaiende te houden zit in haar laptop en is toegankelijk voor heel Team Blueberry. Oftewel, is online opgeslagen in de cloud.

Zolang je als online werker beschikking hebt over een computer en internet heb je zo toegang tot al je documenten. Het hoeft dus niet eens je eigen computer te zijn. Online kun je inloggen in al je systemen. Welkom in de wereld van de virtual assistants, it’s a magical place.

Toch ziet Thamara’s leven bijvoorbeeld er heel anders uit dan die van een willekeurige andere locatie-onafhankelijke werker. Thamara is een reiziger. Ze heeft geen vast adres en woont elke zoveel maanden ergens anders op de wereld. Van Berlijn tot Zuid Afrika, van Thailand tot Tel Aviv. Ze heeft ook een paar maanden in een koepeltentje gewoond, in een boomhut en midden in de woestijn. De laptop gaat gewoon mee en ze werkt overal vandaan. Het liefste aan een rsi-proof bureau, maar soms ook op de grond of vanuit het busstation.

Jij houdt misschien juist helemaal niet van reizen en bent veel honkvaster dan dat Thamara is. Waarschijnlijk heb je een vast woonadres. Toch kun je overal vandaan werken. Aan je bureau thuis, aan de keukentafel, op de bank of buiten de deur. Ook in koffietentjes kun je je werk doen. En verhuizen binnen Nederland bijvoorbeeld? Geen enkel probleem, want voor je inkomen ben je niet afhankelijk van een locatie.