Kies nu en daarna nooit meer Copy

1. Formuleer in één zin wat je wilt bereiken met je onderneming. Dit is je doel.

De volgende vragen helpen je op weg:

  • Waar wil je werken? Aan de keukentafel, met je voeten in het zand, in een specifiek land of dorp?
  • Wat voor werkzaamheden wil je doen? Kun je daar al specifiek over zijn?
  • Hoeveel geld wil je verdienen? €1000,- per maand aan inkomsten? €5.000,- per maand?
  • Is je virtual assistant onderneming je enige inkomstenbron? Heb je er nog een baan in loondienst naast?
  • etc.

Gebruik je kladpapier om hiermee te spelen, schrijf verschillende zinnen op. Begin met de losse componenten en verbind deze daarna met elkaar. Net zo lang totdat je je doel bepaalt hebt en deze kan vangen in één mooie duidelijke zin.

Begin te schrijven……

2. Formuleer daarna enkele vragen die elk essentieel zijn om te bereiken wat je daarvoor in één zin hebt geformuleerd.

Er zijn geen minimaal of maximaal aantal vragen. De hoeveelheid vragen is afhankelijk van de formulering van je doel. Belangrijk is dat je vragen specifiek en meetbaar zijn en dat ze samen de som van het totaal zijn. Het helpt om je doelstelling, je ene zin, weer te ontleden in losse componenten, dit geeft je houvast.

3. Pak een vel papier en teken er een piramide op. Schrijf bovenaan de piramide je doelstelling, je ene zin. Daaronder ga je de vragen schrijven die je hebt geformuleerd, om je doel te ondersteunen.

De vraag die helemaal onderaan de piramide staat is de eerste vraag die je jezelf elke keer gaat stellen als je de piramide raadpleegt. Welke vraag komt daar te staan? Het is meestal niet elke vraag, denk er dus goed over na. Het is een piramide omdat het opbouwt, dus waar begin je mee?

Is je piramide af? Fijn, je hebt een heel mooi hulpmiddel gecreëerd voor jezelf. Hang het ergens op waar je er goed zicht op hebt of maak er een foto van en stel deze in als bureaublad achtergrond op je computer bijvoorbeeld.

Let op: De keuzepiramide is alleen een hulpmiddel als je jezelf de juiste vragen stelt. Of je vragen juist zijn kun je checken door te kijken of je ze kunt beantwoorden met ja of nee. Merk je dat je antwoord met ‘misschien’ of ‘ja, maar..’ dan is je vraag niet goed voor dit doeleinde.