Oefening: Schrijf zonder oordeel

Deze oefening is een manier om je innerlijke criticus het zwijgen op te leggen en jezelf toestemming te geven om fouten te maken en te groeien als schrijver.

u00a0

u00a0

1. Kies een rustige en comfortabele plek om te schrijven, waar je niet wordt afgeleid.

2. Pak een pen en papier of open een leeg document op je computer.

3. Stel een timer in voor 10-15 minuten.

4. Begin met schrijven, zonder jezelf op te leggen om iets specifieks of perfects te creu00ebren. Het doel is niet om een geweldig verhaal, artikel of gedicht te schrijven, maar gewoon om te schrijven.

5. Schrijf alles op wat in je opkomt, zelfs als het onsamenhangend, rommelig of onbelangrijk lijkt. Maak je geen zorgen over spelling, grammatica of structuur.

6. Als je niet weet waar je over moet schrijven, begin dan met het beschrijven van je omgeving, je gedachten, je gevoelens of een voorwerp dat zich in je directe omgeving bevindt.

7. Wees je bewust van je innerlijke criticus en probeer die stem tijdelijk te negeren. Dit is een oefening in vrij schrijven, zonder zelfoordeel.

8. Blijf schrijven totdat de timer afgaat.

9. Lees daarna wat je hebt geschreven. Merk op welke gedachten, gevoelens of patronen van zelfkritiek naar boven kwamen terwijl je schreef.

10. Herinner jezelf eraan dat dit slechts een oefening is en dat er geen druk is om perfect te schrijven. De bedoeling is om schrijfangst te overwinnen door simpelweg te beginnen met schrijven zonder oordeel.

u00a0

Herhaal deze oefening regelmatig. Na verloop van tijd kan het helpen om de angst voor een leeg vel papier te verminderen en je schrijfproces te bevrijden.