Opdracht 1 – Ontdek jouw verborgen kracht

Met deze opdracht zoek je uit wat vrijheid specifiek betekent voor jou. De opdracht helpt je op eenvoudige wijze voorbij de oppervlakte te gaan en te ontdekken hoe jij op concrete wijze in je eigen leven uiting wil geven aan vrijheid. Een fantastisch hulpmiddel om dit voor elkaar te krijgen is de vrij-schrijven oefening.

Vrij schrijven is een methode om jezelf in een creatieve modus te brengen, om zo zonder moeite ideeën naar boven te laten komen die anders misschien aan de oppervlakte zouden blijven. Het is een methode die mensen wereldwijd gebruiken om welk project dan ook van de grond te krijgen. Of je nou voor jezelf wil beginnen, een nieuw blog schrijft of een abstracte vraag wil beantwoorden, vrij schrijven werkt altijd.

Het maakt niet uit of je ooit eerder hebt geschreven of niet, deze methode is simpel en iedereen kan het. Het is een manier van schrijven waarbij je zo’n 10 minuten lang non-stop schrijft, zonder te denken, zonder je te haasten, zonder op spelling en grammatica te letten, zonder terug te lezen en te herschrijven en zonder het te delen. Je schrijft wat je wil en hoe je het wil,  het is volledig aan jou. Je hand is continu in beweging en je schrijft alle ideeën die in je opkomen op. Het is een hele creatieve en pure manier van schrijven en iedereen lijkt het erover eens te zijn dat het met pen en papier effectiever is dan op de computer. 

Zodra je even niet weet wat te schrijven schrijf je bijvoorbeeld ‘ik weet niet wat ik moet schrijven, ik wacht op ideeën en ik weet dat ze gaan komen’. Dit herhaal je net zolang totdat er weer ideeën komen, en die komen er gegarandeerd.

Peter Elbow, de man die vrij schrijven als methode wereldwijd bekendheid heeft gegeven, legt de waarde van vrij schrijven mooi uit in de volgende woorden:

The consequence [of writing] is that you must start by writing the wrong meanings in the wrong words; but keep writing until you get to the right meanings in the right words. Only in the end will you know what you are saying.

Dit heb je nodig

  • Pen
  • Papier
  • Timer (op je telefoon of een kookwekker bijvoorbeeld)

De opdracht

  1. Pak je pen en papier en schrijf op ‘Vrijheid is voor mij…’
  2. Zet nu je timer op 10 minuten en beantwoord je vraag door alles wat er in je opkomt op te schrijven, zonder te stoppen en je pen van het papier te halen. 
  3. Als de 10 minuten voorbij zijn lees je rustig door wat je hebt opgeschreven. Wat springt eruit? Ontdek je een rode draad? Waarvan gaat je hart sneller kloppen? Bij welke woorden denk je ‘dit is het’? 
  4. Pak nu je pen en papier weer en schrijf op wat vrijheid is voor jou, gebaseerd op alles wat je net hebt opgeschreven. Dit is jouw definitie, jouw ideaal op dit moment. Er is geen tijd aan gebonden, dus neem hiervoor de tijd die je nodig hebt.

Vrijheid

Vrijheid betekent voor iedereen wat anders en je weet nu precies wat het betekent voor jou. Wat je in deze opdracht hebt opgeschreven is wat er in je leeft, het is jouw ideaal van vrijheid. Vertrouw daarop. Gebruik het als leidraad en laat het je helpen keuzes te maken. 

We leven in een fantastische tijd waar je alles wat je wil kan waarmaken. 

Lees het verhaal van Stephany

Ik heb een burnout voorkomen door als moeder vanuit huis te gaan werken

Stephany wilde twee dingen: zoveel mogelijk genieten van haar jonge kinderen én beter voor haarzelf zorgen. Ze had een leuke baan en een goed salaris, maar zat tegen een burnout aan en miste te veel van de oh-zo-snelle kinderjaren. Ze koos voor haarzelf en haar gezin, werd VA en springt nu elke dag enthousiast uit bed omdat haar werk niet als werk voelt. Ze heeft de vrijheid gevonden die ze zocht en vertelt er uitgebreid over. Lees verder…