Opdracht 1 – Ontwikkel een beter inzicht in de werkelijkheid

We zitten op social media om vermaakt te worden en we zoeken er menselijk contact. Om een beter inzicht te krijgen in hoe dit er in de praktijk uitziet ga je kijken naar je eigen social media gebruik. Door het in kaart brengen van je eigen gedrag op social media ontwikkel je namelijk een beter inzicht in de werkelijkheid, die bijna altijd afwijkt van de ideeën die je erover hebt in je hoofd.

Je gaat registreren wat jij liket en deelt en waar je op reageert, om te zien wat vermaak en contact op social media betekent voor jou persoonlijk. Zodra je dit weet van jezelf kun je dit later deze week gebruiken om een vertaalslag te maken naar wat je kunt creëren voor anderen.

  1. Open je persoonlijke Facebook, LinkedIn en/of Instagram en zoek je activiteitenlog op.
    • Op Facebook bijvoorbeeld vindt je de button activiteitenlog rechts in de afbeelding in je header. Als je daar op klikt zie je een overzicht van elke like en reactie die je hebt geplaatst sinds de dag dat je op Facebook zit. In het menu links kun je vervolgens nog verder categoriseren, zoals op likes of reacties alleen. Rechts kun je per jaar kijken.
    • Elk social media kanaal heeft een soortgelijk activiteitenlog.
  2. Download dit document. Print het uit of gebruik het als leidraad.
  3. Ga door het activiteitenlog op je verschillende persoonlijke social media kanalen en turf per categorie, zoals aangegeven in de template, je aantal likes, reacties en het aantal keren dat je een bericht van iemand anders hebt gedeeld. Doe dit voor ongeveer de hele afgelopen week.
  4. Als je dat hebt gedaan bekijk je je resultaat en schrijf je op wat je hier aan opvalt. Wat zie je?