Opdracht 2 – Je bent meer waard dan je denkt

Als je je eigen keuzes maakt over je leven, je werk en je geld kun je alles creëren wat je wil. Het is de grootste rijkdom die je hebt als zelfstandig ondernemer en het ligt binnen handbereik. Echte verandering ontstaat nadat je helder hebt wat je wilt en waarom, alleen dan kun je het bewust creëren.

In deze opdracht beantwoord je daarom de volgende vraag: 

Als ik zelf zou kunnen bepalen hoeveel ik verdien, waar zou ik dan geld voor willen hebben?

Dit heb je nodig

 • Pen 
 • Papier

De opdracht

 • Schrijf op ‘Als ik zelf zou bepalen hoeveel ik verdien dan zou ik zorgen dat ik extra geld verdien om…’
 • Vul deze zin aan met je eigen antwoord.

Tips

 • Als de antwoorden je direct binnen schieten kun je ze meteen opschrijven. Weet je het nog niet of niet zeker? Gebruik dan de vrij schrijven opdracht van dag één, waarbij je een timer zet en onophoudelijk blijft schrijven. Ook voor deze opdracht is dat een behulpzame methode.

 • Denk er goed over na voordat je wat opschrijft en maak wat je opschrijft concreet. ‘Veel geld verdienen om leuke dingen te kunnen doen’ is erg abstract en abstracte wensen als deze werken niet motiverend. Het is onduidelijk wat het betekent en je weet ook niet wanneer je het hebt gerealiseerd. Maak het dus concreet.

 • Enkele voorbeelden om je op weg te helpen:

  Als ik zelf zou bepalen hoeveel ik verdien dan zou ik zorgen dat ik extra geld verdien om…

  – goed voor mijzelf te zorgen en één keer per maand een ontspannende massage te nemen
  – een dag minder te gaan werken per week
  – mijn dromen waar te maken en twee keer per jaar een week lang een leuk appartement in een grote stad te huren en elke dag uit eten gaan en cultuur opsnuiven en heerlijk genieten van de mooie bestemming en van mijn vrijheid
  – eindelijk mijn motorrijbewijs te halen, een motor te kopen en 2x per maand te gaan touren in het weekend
  – meer kwalitatieve tijd met familie en vrienden en één extra vakantie per jaar te nemen samen
  – mijn dagelijks leven makkelijker te maken en meer te genieten, dus de keuken te verbouwen en een kookeiland aanschaffen 
  – elke vrijdagavond luxe uit eten te gaan
  – eindelijk weer elk jaar op wintersport te gaan
  – mijn kinderen alles kunnen geven wat belangrijk is en ze op een sport en muziekles te kunnen doen

Gebruik deze tips en doe nu de opdracht voor jezelf. 

Gelukt?

Hou deze woorden de komende tijd dicht bij je in de buurt. Leg het op je nachtkastje, plak het op de koelkast of berg het ergens op waar je het er makkelijk weer bij kan pakken. Concrete doelen als deze zijn enorm motiverend. Als je je nu bedenkt dat je dit zelf op korte termijn allemaal mogelijk hebt gemaakt, wil je er dan aan beginnen of niet?

Hoeveel verdient een VA?

Als zelfstandig ondernemer heb je alle vrijheid om je tijd en je werk in te delen zoals jij dat zelf graag wil. Hoeveel geld je uiteindelijk aan het eind van de maand overhoudt bepaal je voor een groot deel zelf en is afhankelijk van verschillende factoren.