Verder de diepte in

Woorden woorden woorden…..

OR

Met Google kun je meerdere zoekopdrachten tegelijk geven waardoor je nog specifieker kunt zoeken. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘asana OR trello’, dan krijg je zoekresultaten voor zowel Asana als Trello. Het werkt ook met zinnen, bijvoorbeeld ‘hoe benader ik klanten OR beste manier om klanten te benaderen’. Let er wel op dat je OR in hoofdletters typt!

Site

Je kunt de reikwijdte van je zoekopdracht ook  beperken tot één enkele website. Dat doe je door het gebruik van de site- operator. Stel dat je alles wilt weten over bijvoorbeeld Zuid- Afrika, maar alleen in lonelyplanet.com wilt zoeken, dan is je zoekopdracht ‘zuid-afrika site:lonelyplanet.com’.

De asterisk*

Als je een asterisk in je zoekopdracht gebruikt, werkt deze als een joker en vult Google hier zelf mogelijke woorden in. Is je zoekopdracht bijvoorbeeld ‘kleinste * in nederland’, dan krijg je een lijst met zoekresultaten
van alle kleinste wat dan ook in Nederland, zoals kleinste camping en kleinste café.

Prijs

Je kunt met Google op prijs zoeken. Typ hiervoor bijvoorbeeld ‘laptop €350’ en je krijgt allemaal zoekresultaten over laptops met dit bedrag. Je kunt overigens ook met andere valuta zoeken.

Puntje puntje ..

Met het gebruik van .. kun je binnen een bepaald getalbereik zoeken. Zoek je bijvoorbeeld op ‘laptop €200..€500’, dan krijg je in de zoekresultaten laptops die tussen de 200 en 500 euro kosten.

Related

Stel dat je fan bent van Spotify en je wilt weten of er soortgelijke diensten/websites bestaan, dan typ je ‘related:spotify.com’ en voilá, een enorme lijst met soortgelijke websites!

Hashtag #

Met de hashtag- operator kun je naar hashtags zoeken, zoals bijvoorbeeld ‘#durftevragen’.

Info

Je kunt zelfs heel makkelijk informatie over een bepaalde site opvragen. Als je bijvoorbeeld ‘info:google.com’ intypt, kun je kiezen voor het bekijken van de cache van Google, het bekijken van sites die lijken op google.com, het zoeken van webpagina’s binnen de site google.com en webpagina’s met het woord google(.com) zoeken.

Gelijksoortige foto’s

Je kunt niet alleen afbeeldingen zoeken met behulp van een zoekwoord, maar ook met behulp van een andere afbeelding. Ga naar images.google.nl of klik op de Google- hoofdpagina rechtsboven op ‘afbeeldingen’ en klik op het kleine cameraatje in de rechterhoek van de zoekbalk. Vervolgens kun je kiezen tussen ‘Afbeeldings- URL plakken’ of ‘Een afbeelding uploaden’. Met alleen de afbeelding kun je al zoeken, maar als je er één of twee zoekwoorden bij gebruikt worden de vergelijkbare afbeeldingen nog een stuk beter. Wanneer je merkt dat je dit vaak gebruikt, dan kun je voor Firefox of Chrome de extensie Search by Image installeren.