Waarom je je niet druk hoeft te maken om geld Copy

Geld is alles wat algemeen aanvaard wordt als ruilmiddel. Het is uitgevonden om het mensen makkelijker te maken hun goederen en diensten onderling te ruilen. Wat er als geld gebruikt wordt, doet er niet toe, zolang iedereen het er maar mee eens is.

Geld is u2013 net als tijd u2013 een constructie. Van zichzelf bestaat het niet in de natuur. Wat dat betreft bestaat het nog minder dan tijd. Tijd is deels nog gebaseerd op cycli uit de natuur. Dagen op de zonsopgang en -ondergang, maanden op de maancyclus, een jaar op de tijd die de aarde nodig heeft om rond de zon te draaien.

Geld bestaat in essentie niet. Geld zoals wij dat kennen, verdwijnt ook zodra er een crisis is. In ieder postapocalyptisch verhaal, waarin de mensheid getroffen wordt door een virus of zombies, is elektriciteit het eerste wat verdwijnt en geld het tweede. Er is sprake van een reset. Daarna wordt er gekozen voor een nieuw ruilmiddel waaraan waarde wordt toegekend, zoals bijvoorbeeld diamanten of goud. Iets wat schaars is en niet zonder moeite verzameld kan worden. Dat het schaars is is wat geld waarde geeft, is wat het betekenis geeft, is waarom we er u2019s nachts soms van wakker liggen. We zijn echter vergeten wat het oorspronkelijke doel is van geld: een ruilmiddel waarmee we de goederen en diensten kunnen krijgen die we nodig hebben. We maken ons niet druk om de goederen of diensten. We maken ons druk om het ruilmiddel.