Welke dingen zijn voor elke virtual assistant hetzelfde? Copy

VirtuaL assistant is een beroep dat relatief kort bestaat. Sinds de opkomst van het internet is het steeds makkelijker geworden je eigen werk te creëren en om te werken waar en wanneer je zelf wilt. En hoe gek het voor ons nu misschien ook lijkt, omdat internet niet meer is weg te denken uit ons dagelijks leven, het internet is pas zo’n twee decennia toegankelijk voor iedereen. Hartstikke nieuw dus. Als virtual assistant maak je daar dankbaar gebruik van en werk je uitsluitend online.

Je biedt uiteenlopende ondersteunende diensten aan ondernemers, van zzp’ers tot MKB. De zzp’er is een zelfstandige zonder personeel en dat ben jij straks ook als je van start gaat als zelfstandig VA. Het MKB is de ondernemingssector die in het algemeen uit ondernemingen tot 250 werknemers bestaat, het overgrote merendeel van de in Nederland gevestigde ondernemingen.

Als VA en als eigen baas heb je alle vrijheid om je eigen regels te bepalen. Je weet zelf waar je goed in bent en kiest het werk dat je zelf het leukste vindt. En het belangrijkste natuurlijk, jij bepaalt zelf hoeveel uur je werkt, wanneer je werkt en vooral waar je werkt.

Veel VA’s combineren hun werk ook met een reizend bestaan en werken vanaf zonnige locaties in alle uithoeken van de wereld. Andere VA’s werken juist het liefst thuis aan de keukentafel om zoveel mogelijk tijd aan hun gezin te kunnen besteden. Welke weg je ook kiest, je hebt allang gezien dat virtual assistant een beroep is waar je alle kanten mee op kunt.

De boel organiseren is de rode draad die alle virtual assistants met elkaar verbindt. Je onderzoekt, plant, regelt, denkt mee, voert uit, overziet het geheel, houdt alles op de rails en levert resultaat. Je bent de go to persoon waar elke drukke ondernemer op kan leunen.

Organiseren is een breed woord en als VA hoef je niet alles te organiseren. Je kunt veel, maar niet alles. Je wilt ook veel, maar niet alles. Je kiest dus wat voor soort VA je wilt zijn.

Moet er een vergadering of evenement georganiseerd worden? Gezorgd dat er in agenda’s geen dubbele afspraken worden gemaakt? Bonnetjes in de administratie ingevoerd? Nieuwsbrieven / templates / presentaties opgemaakt worden volgens bestaande branding? Webinars en online leeromgevingen ingericht worden? Reizen geboekt? Blog posts gecheckt op spelfouten? Social media berichten ingepland op Facebook volgens een vast schema? De mogelijkheden zijn groot en gevarieerd.

Naast alle variatie zijn er veel zaken die voor elke virtual assistant gelden ongeacht de daadwerkelijke werkzaamheden die je doet en vanaf welke locatie je werkt. We geven je daarom eerst globaal een overzicht aan de hand van steekwoorden:

Vrijheid
Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je bent vrij om al je eigen keuzes te maken en je dagen in te vullen op een manier die past bij jou. En je bent vrij om zelf te kiezen met welke mensen je werkt, met welk werk je ze helpt en vanaf welke locatie je dat doet. 

Flexibel
Je hebt de flexibiliteit om je eigen regels te negeren en je keuzes te veranderen en de flexibiliteit om je dagindeling om te gooien wanneer dat nodig is (of wanneer de zon schijnt en je liever op een terras zit en je daar ook gewoon tijd voor hebt). 

Tijden
Je kunt vaste werktijden hanteren, maar het hoeft niet. Of je nou van ‘s ochtends 05:00 tot ‘s middags 14:00 wilt werken of onregelmatige uren verspreid over de dag, het is allemaal mogelijk.  

Baas
Je bent je eigen baas. Je hebt geen werkgever meer, dat ben je zelf. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor het aantrekken van werk en de uitvoer ervan. Elke keuze die gemaakt moet worden, groot en klein, maak jij. 

Zelfontwikkeling
Je ondersteunt drukke ondernemers maar je bent zelf ook een drukke zelfstandig ondernemer. Naast het werk dat je voor anderen doet moet je ook werken voor jezelf. Aan jezelf als zelfstandig ondernemer en aan je eigen onderneming. 

Ondernemers
Als VA werk je nooit voor maar één iemand. Je werkt dus altijd samen met meerdere ondernemers tegelijkertijd. 

Projectmanagement
Voor welke werkzaamheden je ook kiest, je zal altijd verschillende projecten moeten managen en deadlines beheren. Die van jezelf én de verschillende projecten van de verschillende mensen voor wie je werkt. Daar ben je dagelijks mee bezig.

Online
Als VA werk je 100% online. Alles wat je doet voor iemand kun je online realiseren en met elkaar afspreken op locatie is niet nodig voor de samenwerking (wel leuk, maar dus niet nodig). 

Locatie-onafhankelijk
Je bent niet gebonden aan een vaste plek om je werk te kunnen doen. Alles, maar dan ook echt alles, is opgeslagen in the cloud en op je laptop. Zolang je die bij je hebt en je toegang hebt tot internet kun je werken. 

Zoals je ziet zijn er een aantal vaste gegevens en is er daarnaast vooral enorm veel vrijheid. Het is aan jou om te kiezen wat je wel en niet wilt en hoe je dit gaat vormgeven. Met behulp van de volgende opdrachten zet je je eerste stappen daarin.